YENİ SENDİKA “SAĞLIK ÇALIŞANLARIMIZIN “TIP BAYRAMI” KUTLU OLSUN TEKLİF VE TALEPLERİNE “TIP” DENİLEREK SESSİZ KALINMASIN”
YENİ SENDİKA 14 MART TIP BAYRAMI İLE İLGİLİ YAPTIĞI AÇIKLAMADA "SAĞLIK ÇALIŞANLARIMIZIN “TIP BAYRAMI” KUTLU OLSUN TEKLİF VE TALEPLERİNE “TIP” DENİLEREK SESSİZ KALINMASIN" DEDİ.

Açıklama şöyle devam etti.
İnsanlarımızı sıhhat ve afiyetle buluşturma, hastaları sağlığına kavuşturma gayretlerinin fedakâr emekçileri sağlık çalışanlarının 14 Mart Tıp Bayramı’nı yürekten kutluyoruz.
Fert fert bütün hekimlerimize, hemşirelerimize, sağlık memurlarımıza, sağlık bilimi alanındaki teknisyenlerimize, hizmetlilerimize, güvenlikçilerimize, aşçılarımıza, şoförlerimize ve diğer bütün sağlık çalışanlarına verdikleri emek, gösterdikleri fedakârlık için milletimiz minnettardır.
14 Mart, tıp eğitiminde yerli ve mili bakış iradesinin, sağlık hizmetlerinde anti-emperyalist duruş hassasiyetinin miladıdır. Milletin iradesine, memleketin bağımsızlığına, devletin egemenliğine dair yedi düvele karşı verilen destansı mücadelenin ve o mücadelenin paradigmasını oluşturan yerli, milli, insani ve klas duruşa vefa vakti konumundaki14 Mart Tıp Bayramı, “milletin fertlerinin güvenle emanet edileceği” hekimlerimizin önceliğinde ve tababet faaliyetlerinin asli niteliği olan kolektif hizmeti ve bakışı icra eden sağlık emekçilerine, taleplerine ve beklentilerine yönelik farkındalığın zirve zamanı olarak da görülmelidir.
Türkiye’nin sağlık alanında ortaya koyduğu dönüşümlerin, sağlık hizmetlerine erişim konforunun ve hizmetten memnuniyet verilerinin asli öznesi konumunda olan sağlık çalışanlarına ve özellikle kamudaki sağlık emekçilerine yönelik mali, sosyal ve özlük haklarına dair yetersizliğini görmek ve gidermek noktasında 14 Mart’ı fırsata dönüştüren bakış açısının Sağlık Bakanlığı önceliğinde karar makamlarınca benimsenmesini istiyor ve bekliyoruz.
YENİ SENDİKA olarak, hekiminden hemşiresine, teknisyeninden sağlık memuruna, şube müdüründen, şefine, veri hazırlama personelinden güvenlik görevlisine, aşçısından, şoförüne ve hizmetlisine sağlık hizmetinin sunumunda görev ve sorumluluk alan her personelin üstlendiği görevin, ürettiği hizmetin, yaptığı fedakarlığın, akıttığı terin karşılığını almasını sağlayacak sendikal mücadelemiz kapsamında mali hakların artırılmasına, özlük haklarının güçlendirilmesine, sosyal haklarımızın gerçek ihtiyaçlarla ilişkilenmesine yönelik çabalarımızda kararlıyız.
Bu kapsamda, dünyanın bir çok ülkesindeki meslektaşlarından çok daha uzun çalışma saat ve süresine sahip olmasına, kişi başına düşen sağlık personeli noktasında olması gerekenin altında personel sayısına, şiddetten korunma ve mesleki saygınlığı yaşama noktasındaki olumsuz görünüme, personeli mevzuatları ile çalışma ortamları ve şartları bakımından hakkaniyet vasatına ulaşılmamasına dair gerçeklere düşük maaş ve ücret, yetersiz sosyal güvenlik hak ve imkanları da eklendiğinde ülkemiz sağlık çalışanlarının 14 Mart Tıp Bayramı’nda “kutlama yapmak” yerine “talepte bulunmak” ve/ya “tepki vermek” konumlarının nedeni anlaşılabilecektir.
Bu gerçekten hareketle, Yeni Sendika olarak; bu yıl 14 Mart Tıp Bayramını “sorunları görme”, “hakkı teslim etme”, “haklı beklentileri gerçekleştirme”, “mali, sosyal ve özlük hakları eksiklerini giderme” ve “sağlık çalışanlarını sağlıklı çalışma şartları yükümlülüğünü yerine getirme” seferberliğinin başlangıcı olmasını teklif ediyoruz.
Bu yıl 14 Mart’ta, günün anlam ve önemini anlatan beyanları dile getirmek adına gösterilen çabadan daha az olmayacak şekilde, sağlık emekçilerinin akıl ve alın terlerinin karşılığını alabilmesi için gereken çabayı hep birlikte gösterelim, çalışmayı hep birlikte yapalım. 14 Mart rutin ve sembolik anma perspektifinden kurtaralım. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip ERDOĞAN’dan bu noktada destek vermesini, Sağlık Bakanlığından süreci hızlandıracak niyet ve emek vermesini istiyoruz.
Biz YENİ SENDİKA olarak, sağlıkta şiddetin sona erdiği, personel mevzuatının hukuki zemininin hakkaniyet ölçeğinde temellendiği, çalışma şartlarının olması gereken seviyede insanileştirildiği, mali, sosyal ve özlük hakları noktasında sağlık çalışanlarının haklarının teslim edildiği, emeklilik ve diğer sosyal güvenlik hakları noktasında beklentilerin hayata geçirildiği bir zeminde 14 Mart Tıp Bayramı kutlama fırsatına ve imkanına sahip olmak amacıyla aşağıdaki teklif, talep ve beklentilerin karşılanmasının asgari gereklilik olduğu kanaatimizi paylaşıyoruz.
Maaş ve Ücretlerimiz Tek Kalemde Ödensin
Halen maaşları ve ücretleri beş ve/ya daha fazla kalem üzerinden hesaplanarak ödenen sağlık çalışanlarının maaş ve ücretlerinin, tek kalemde ödenmesini ve ödemelerin tamamının emekli maaş ve ikramiyesine yansıtılmasını istiyoruz.
Sosyal Güvenlik Haklarımız Güçlendirilsin, Sosyal Güvenlik Mevzuatımız Güncellensin
Sağlık emekçilerinin fiili hizmet zammı konusunda maruz kaldıkları eksiklikler ve haksızlıklar giderilsin. Fiili hizmet zammında, emniyet ve silahlık kuvvetler mensuplarında olduğu gibi unvana dayalı ve 4 yıla bir yıl fiili hizmet zammı oranı hayatı geçirilsin. Görev maaşı ile emekli maaşı arasındaki yüksek makas farkı giderilsin. Hekimlere emekli maaşlarında yapılan ilave ödeme diğer unvanlardaki sağlık çalışanlarına da yapılsın. Emekli ikramiyelerinin yetersizliği giderilmeli ve ikramiye tutarları günün gerekleriyle uyumlu tutara yükseltilmelidir. Sosyal güvenlik mevzuatı kaynaklı, hak, uygulama ve tutar farklılıkları üreten düzenlemeler değiştirilmelidir. 5434 ve 5510 sayılı Kanun arasındaki derin ve sorun üreten farklılıklar giderilmelidir.
Maaşlardaki İlave Ödeme Emekliliğe Yansır Hale Getirilsin
Yüksek enflasyon seyrine yönelik maaş kaybını gidermek amacıyla 2023 Temmuz itibariyle maaşlara yansıtılan “ilave ödeme”nin emekli maaş ve ikramiyesinde dikkate alınmasını sağlayacak şekilde diğer maaş unsurlarına aktarılması sağlanmalıdır.
Ek Ödemelerimiz Artırılsın ve Eksiksiz Biçimde Emekliliğe Yansıtılsın
Sağlık çalışanlarının tak kalem maaş ödemesiyle de ilişkili olmakla birlikte, 375 sayılı KHK ve 209 Sayılı kanun kapsamındaki ek ödeme oranlarında mali hak yetersizliğini giderecek şekilde artış yapılsın. Hizmet sınıfı yönüyle ayırım yapılmaksızın SHS, GİH, THS ve YHS kapsamındaki personelin mevcuttaki taban ücret katsayılarının dört kat artırılması kararı ivedilikle hayata geçirilsin. Ayrıca, ek ödeme noktasında sağlık çalışanlarının yaşadığı vergi mağduriyeti giderilsin, adı, dayanağı ve miktarı yönüyle ayırım yapılmaksızın ek ödeme ve benzeri adlarda ödenen tutarların vergiden muaf tutulması sağlansın.
Atama-Yer Değiştirme Mevzuatı ve Uygulamalarında “Önce İnsan-Önce Personel” İlkesi Esas Alınsın
Son dönemde yürürlüğe konulan personel mevzuatında, sağlık çalışanlarının beklentileri, mazeretleri, istek ve ihtiyaçlarına ilişkin kısıtlayıcı bakış açısına son verilsin, özellikle “Aile Yılı” perspektifi de dikkate alınarak eş durumu kaynaklı talep ve beklentilerin karşılanmasını, tepkilerin ortadan kaldırılmasını sağlayacak düzenleme ve uygulamalar hayat geçirilsin.
Nöbet Sayı ve Süreleri Azaltılsın, Ücretleri Artılısın, Ücret Ödenmemi Esas izin Verilmesi İstisna Olarak Uygulansın
24 Saat devamlılık gösteren hizmetler arasında olan sağlık hizmeti sunan sağlık emekçilerinin nöbet görevlerinde sayı ve süre azaltılsın. Kamu görevlilerinin haftalık çalışma süresinin 40 saat olması gerçeğini görmek ve yaşamak, sağlık emekçileri açısından da mümkün olsun. İcap nöbetleri dâhil nöbet ücretleri; emeğin karşılığını, sağlık hizmetinin değerini, nöbet sayesinde personel istihdam maliyetinin engellenmesinin karşılığını yansıtacak şekilde yükseltilsin. Nöbet görevinde ücret ödenmesi esas, izin kullandırılması istisna olsun. >Artırımlı nöbet ücreti ödenen durumlarda, izin hakları da artırımlı uygulansın.
Teşvik Yasası Yeniden Düzenlensin, Teşvik Ödemelerinde Eşitlik-Adalet Tesis Edilsin
Sağlık sisteminde dönüşüm ve kapsayıcı sağlık hizmetleri noktasında bütün sağlık emekçilerinin katkısı söz konusu iken teşvik düzenleme ve uygulamalarında bunu göz ardı eden yaklaşım terk edilsin. Eşitlik yönü zayıf, adalet tarafı ise görünmez konumda olan teşvik düzenlemesi değiştirilmeli, teşvik ödeme tutarları da artırılmak suretiyle her personelin sağlık hizmeti sunumuna katkı verdiği gerçeğiyle bütün personel için teşvik ödeme uygulaması hayata geçirilsin.
Yarı Zamanlı Çalışmaya İlişkin Düzenleme ve Uygulamada Belirsizlik Giderilsin
657 Sayılı Kanuna eklenen Ek 43 üncü maddeyle “yarı zamanlı çalışma” konusunda hak ve imkân üretilmesine karşın, konuyla ilgili yönetsel düzenlemenin yürürlüğe konulmaması nedeniyle haktan faydalanmanın zorlaştırılması durumu devam etmektedir. İdari yargı organları tarafından personel lehine verilen kararların varlığı, demografik risklerin artması ve nihayet ebeveyn-çocuk ilişkilerinin başlangıçta sağlıklı kurulması noktasında özellikle farklı çalışma süreli ve saatlerinin, değişik çalışma şekillerinin olduğu, kreş-gündüz bakımevi hizmetinin de bulunmadığı sağlık alanında “yarı zamanlı çalışma” hakkına ilişkin yönetsel düzenleme ve makul uygulama ivedilikle hayata geçirilsin.
3600 Ek Gösterge Hakkından Yararlanma Noktasında Beklentiler Karşılansın
Ek gösterge düzenlemesi ve ek göstergenin emekli maaş ve ikramiyesine etkisi de dikkate alınarak, birinci derecedeki kamu görevlilerine unvan, görev ve kurum ayırımı yapılmaksızın 3600 ek gösterge hakkı verilmesine ilişkin düzenleme hayata geçirilerek bu kapsamdaki tüm sağlık ve sosyal hizmet çalışanları 3600 ek gösterge hakkından yararlandırılsın.
Sağlık Meslekleri Kanunun Hazırlansın ve Sağlık Çalışanlarının Konumu ve Kariyer İmkanları Güçlendirilsin
Sağlık hizmetlerine ilişkin yasal alt yapı ağırlıkla kanun temelli iken birkaç unvan dışında sağlık çalışanlarının mesleki tanımları, görev yeterlikleri ve kariyerleri ile liyakat eşikleri halen kanun düzeyinde hüküm altına alınmamış konumdadır. Bu duruma son verilerek, sağlık mesleklerinin bütünüm kapsayan “Sağlık Meslekleri Kanunu” düzenlensin. Sağlık çalışanlarının, göreve girişinden, kariyerine, mali ve sosyal haklarından, özlük hakları ile çalışma şartlarına temel hususların yasal çerçeveye kavuşacağı Sağlık Meslekleri Kanunu için geç kalınmasın ve herkesin görüşüne başvurulsun.
Toplumsal ve Mesleki Saygınlık Konusunda Hassasiyet ve Kararlılık Gösterilsin
Sağlığın değeri ve sağlık hizmetinin önemi noktasında inanç ve medeniyetimizin sağladığı imkanlardan da yararlanılarak, sağlık emekçilerinin toplumdaki saygınlıkları yanında bizatihi mesleki olarak saygınlıklarının artırılmasına, korunmasına yönelik hassasiyet eşiği yükseltilsin. Toplumun ve bireyin konuyla ilgili desteğini sağlayacak çalışmalarla, günün iletişim ve etkileşim imkanlarını da kullanmak noktasında Sağlık Bakanlığı önceliğinde ilgili kurumlar konuyla ilgili sorumluluk ve kararlılık motivasyonlarını yükseltsin.
Şiddetle ve Mobbingle Mücadele Konusunda Ortak Kararlılık ve Etkili Mekanizmalar Hayata Geçirilsin
Sağlıkta şiddeti engelleme noktasında gelinen nokta, olması gerekenin oldukça gerisinde olduğunu yok saymaksızın, şiddete karşı mücadele konusunda kurumsal kapasiteyi yükselten, kişisel olarak da kakı verilmesini mümkün hale getiren bir işletim modeli hayata geçirilsin. Şiddet ve mobbingle mücadele konusundaki farkındalığı yükselten çalışmalarda gösterilen başarıyı da önemseyerek ortak kararlılık iradesini mümkün ve sürekli hale getiren mekanizmalar, mevzuat ve uygulamalar devreye alınsın. Bu kapsamda, şiddet uygulayan bireylerin sağlık hizmeti giderlerinin belirli süreyle SGK tarafından karşılanmaması da dahil olmak üzere şiddet uygulamanın maliyetini hem mali hem de adli açıdan artıran yaklaşımlar hayata geçirilsin. Mobbing noktasında Cumhurbaşkanlığı Genelgesiyle ortaya konan iradenin ve kurulan yapının eksiksiz biçimde işletilmesi yanında sağlık hizmetine ve kurumsal yapıya uygun yeni tasarımlar ve koruyucu kurgular için ortak çalışma yapılsın.
Yardımcı Hizmetler Sınıfı Personelinin Durumlarına Uygun Genel İdare Hizmetleri Sınıfı kadrolarına Geçişi Sağlansın
Yardımcı Hizmetler Sınıfı’nda çalışanların GİH sınıfına geçişlerini sağlayacak yaklaşım sergilensin, bu hizmet sınıfındaki personelin öğrenimleri, yeterlikleri ve kariyerleri çerçevesinde genel İdare hizmetleri Sınıfındaki durumlarına uygun kadrolara geçişini sağlayan kadro değişimleri ile görevde yükselme-unvan değişikliği seçenekleri hayata geçirilsin.
Sağlık Çalışanlarının Çocuklarıyla İlgili Kaygıları Gidermek Amacıyla Ya Kreş Hizmeti Ya Da Kreş Ücreti Desteği Verilsin
Sağlık çalışanlarının nöbet görevleri,. Düzensiz ve sürekli değişen çalıma saatleri, vardiyalı çalışma, , gece çalışma, icap ve diğer nöbet görevleri gibi hususlar ile özellikle her iki eşin de sağlık çalışanı olması halinde yaşanan sorun, sıkıntı ve kaygıların giderilmesi amacıyla; ya doğrudan kamu kurum ve kuruluşlarıyla ilişkili olarak veya bizzat Bakanlığın katkısıyla ve sağlık kurum-kuruluşları bünyesinde kreş-gündüz bakımevi-anaokulu-ana sınıfı açılması yönünde irade ortaya konulsun. Sağlık çalışanlarının, görev ile ev arasında, iş ile aile arasında, hasta ile çocuk arasında zihinsel karmaşa yaşamasına neden olan sorun, sıkıntı ve kaygılar sonlandırılsın. Kreş ve diğer hizmet birimlerinin mümkün olmadığı durumlarda sağlık çalışanlarına “kreş ücreti ödeneği” adıyla ödeme yapılsın.
14 Mart Tıp Bayramının sorunların, sıkıntıların, eksikliklerin ve yanlışlıkların seslendirildiği gün olmaktan çıkarılması ve gerçekten yerli ve milli bakışın, anti-emperyalist irade noktasında klas duruşu ihtiva kaynaklı bayram olarak kutlanması adına herkesi, her kurumu, karar verici ve politika belirleyici her özneyi sorumluk almaya, sağlık çalışanlarımızı YENİ SENDİKA olarak verdiğimiz mücadeleye katılmaya, katkı sunmaya davet ediyoruz.
14 Mart Tıp Bayramı kutlu olsun!